lautapelit

Miksi pelata shakkia?

Published on

Shakki on yksi pelatuimmista ja tunnetuimmista peleistä koko maailmassa. Shakkia pelataan niin Suomen viileissä kerhotiloissa kuin Marokon basaarien kuumassa humussakin. Shakin maailmaa yhdistävä eetos, valtion rajat ylittävä peli-ilo ei kuitenkaan ole ainoa hyvä syy harrastaa shakkia. Peli on yksinkertainen oppia, mutta mestariksi tuleminen on vaikeaa. Tähän perustuu sen aivoja kehittävä vaikutus. Aina riittää lisää haastetta aivonystyröiden riemuksi.

Luovuus ja looginen ajattelu

Tieteellisten tutkimusten mukaan shakin pelaaminen kehittää luovuutta ja loogista ajattelua. Lisäksi Ranskassa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan lapset, jotka viiden vuoden ajan pelasivat säännöllisesti shakkia, olivat verrokkiryhmään verrattuna huomattavasti keskittymiskykyisempiä. Myös heidän ongelmaratkaisukykynsä ja muistinsa olivat verrokkiryhmää huomattavasti paremmat. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö vastaavia vaikutuksia olisi myös aikuisille aivoille. Aivot ovat plastinen systeemi, jonka kyky omaksua uutta ei lopu lapsuuteen. Kyse on vain asenteesta. Eli shakkilaudan ääreen vain kehittämään itseään!

Sukupolvet ylittävä kokemus

Shakki on peli lähes kaikenikäisille. Harva peli voi samalla tavalla tuoda yhteen eri sukupolvet. Yleensä ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan suurin piirtein itsensä ikäisten kanssa, ja paljon mielenkiintoista ja tarpeellista toisen sukupolven kokemustietoa jää välittämättä ikäkuilun yli. Nuoret voivat oppia paljon vanhemmilta, mutta samoin myös vanhemmat henkilöt nuorilta. Shakin kokoava voima auttaakin aikaansaamaan ystävyyssuhteita sukupolvirajojen yli ja ymmärrys eri ikäisten kesken paranee. Harvat harrastukset pystyvät tähän yhtä hyvin.

Shakki opettaa joustavien suunnitelmien tekoon

Niin pelissä kuin elämässäkään ei kaikki aina mene suunnitellusti kaavan mukaan. Shakki opettaa tilanteisiin sopeutumista ja uuden suunnitelman laatimista pikaisesti, kun edellinen suunnitelma ei tuonut tarvittavaa tulosta. Tämä taito sopeutua muuttuvaan tilanteeseen on tärkeää monissa eri ammateissa ja ihan elämässä itsessäänkin. Shakki on oiva tapa oppia tätä taitoa. Asiaa helpottaa shakin luonne jalona pelinä. Vastustajaa kohtaan ollaan aina kohteliaita ja hyvät käytöstavat muutenkin kuuluvat pelin koodistoon. Tämä antaa mahdollisuuden oppia luomaan uusia suunnitelmia turvallisessa ympäristössä, jossa vähättely ja kaikenlainen vastenmielinen käyttäytyminen loistavat poissaolollaan. Onnistuneet suunnitelmat turvallisessa ympäristössä luovat itseluottamuksen auran, joka torjuu lannistumista epäonnisen tapahtuman jälkeen myös shakkipelin ulkopuolella - tosielämässä.