Ihmisshakki – teatteria pelilaudalla

Published on

Ihmisshakki on shakin pelimuoto, jossa ihmiset toimivat nappuloina. Peliä pelataan ihan tosissaankin, mutta suurin osa otteluista on käsikirjoitettuja näyttelijöiden esittämiä teatterinäytöksiä pukuineen ja näyttävine taistelukohtauksineen.

Renessanssimarkkinoiden ohjelmanumero

Ihmisshakki on renessanssimarkkinoiden vakio-ohjelmanumeroita. Ritariaikainen pukeutuminen sopii hyvin shakin maailmaan, jossa kuningattaret ja kuninkaat käyvät taistoon pelilaudan hallinnasta. Armoa näissä kamppailuissa ei tunneta, vaan nappulat kamppailevat ruuduissaan viimeiseen saakka rajuissa kahakoissa. Yleensä nämä ottelut ovat käsikirjoitettuja, mutta joskus järjestetään myös otteluita, joiden tulos ei ole ennakolta määrätty. Näissä otteluissa sääntöinä voidaan käyttää esimerkiksi SCA:n kehittämiä keskiaikaisia taistelusääntöjä. Tällöin normaalit nappuloiden syöntisäännöt eivät täysin päde, vaan jokainen syöntitapahtuma on taistelu, jossa voi käydä miten vain.

Marostican biennaali draama

Tunnetuin tällainen teatterishakkiottelu käydään Italian Marosticassa, missä joka toisena vuotena käydään ihmisshakkiottelu historiallisen shakkikamppailun kunniaksi. Vuonna 1454 kaksi herrasmiestä olivat kumpainenkin kiinnostuneita Marostican hallitsijan tyttären kädestä. Nämä aikansa sankarit eivät tietystikään kysyneet neidiltä itseltään mielipidettä, vaan päättivät ratkaista ongelman shakkipelillä. Voitokas osapuoli saisi neitokaisen morsiamekseen ja varmaankin puoli Marosticaa siinä samalla. Tästä dramaattisesta ottelusta pelataan teatraalinen ihmisshakkiuusinta hienoin puvuin, keihäin ja miekoin varustautuneiden ”nappuloiden” siirtyessä ruudusta toiseen. Kokemisen arvoinen esitys siis jokaiselle shakin ja romanttisen draaman ystävälle.

Con-tapahtumien kohokohta

Kyllä ihan nykyajastakin osataan ihmisshakki-inspiraatiota ammentaa. Erilaisissa con-tapahtumissa voi esimerkiksi olla anime-sarjojen hahmoilla pelattavaa ihmisshakkia. Ihmiset pukeutuvat sarjan hahmoiksi, ja sitten näyttelevät näitä hahmoja shakkipelin kiihkeissä tunnelmissa. Kun näyttelijät saavat hahmon luonteen hyvin esille shakkipelin kautta, on yleisö haltioissaan.

Joskus taas osallistujat ovat pukeutuneet tietokonepelihahmoiksi, jotka taaskin asiaa tuntevan yleisön seuratessa yltyvät huimiin roolisuorituksiin shakkinappuloina. Ihmisshakki tuokin näissä ympyröissä ihan erilaisen kuvan shakista kuin mihin turnauksissa käyvät shakkitietäjät ovat tottuneet. Hauskanpidon kautta shakista voi löytää uusia ulottuvuuksia.

Shakki – elävä osa kulttuuria

Shakki ei olekaan pelkkää tarkkaa ja pitkällistä siirtojen miettimistä pöydän ääressä. Shakki on osa kulttuuria, joka elää osana yhteiskunnan muuttuvia ajanviettotapoja. Oli sitten kyse renessanssimarkkinoista tai peli- ja animefanien kokoontumisista, voi shakki tavalla tai toisella olla osana hauskanpitoa. Shakkia ei pidäkään nähdä vain älykköjen mielenmittelöinä, vaan elävänä osana vapaa-ajan viettoa. Se on shakin parhaaksi.